Nie wiem czy trzeba kogoś długo namawiać do takiego zestawu obiadowego ale myślę, że nie. Wiosną gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sprzedaży, każdy na pewno ją chociaż musi kupić na spróbowanie. Za mną chodziła od paru dni aż swoje wychodziła :) Podana z młodymi ziemniaczkami i obficie posypana świeżym koprem - rewelacja.
SKŁADNIKI
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
sól
pieprz (u mnie młynek Kamis - sól morska z pieprzem)
200 ml śmietany 12%
pęczek świeżego koperku
1 cebula
kawałek wędzonego boczku ok 200g
2 łyżki mąki pszennej
2 marchewki
sól
pieprz (u mnie młynek Kamis - sól morska z pieprzem)
200 ml śmietany 12%
pęczek świeżego koperku
1 cebula
kawałek wędzonego boczku ok 200g
2 łyżki mąki pszennej
1/ Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować.
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i wraz
z boczkiem pokroić w drobną kostkę.
2/ Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę przełożyć do garnka, podlać
połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas
mieszając.3/ Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojony boczek i chwilę smażyć, dodać do gotującej się kapusty. Solidnie doprawić solą, pieprzem. Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i dodać do kapusty, zagotować. Całość wymieszać z posiekanym koperkiem.
chyba zrobię na weekend :) bardzo apetyczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń