Danie dla tych co kochają kluchy :) Komu? komu? bo idę do domu :) Nie będę tu się rozpisywała, bo nawet nie ma o czym pisać. Jeżeli ktoś lubi spaghetti po bolońsku, to pulpeciki polubi jeszcze bardziej :) Pyszny sos pomidorowy, mięso mielone w kształcie kulek, świeża bazylia i tarty parmezan. Pycha! :)
Pomocne mi były przyprawy Kamis, bo wykorzystałam przyprawę do pomidorów, którą uwielbiam i jakbym mogła to dawałabym ją nawet do rosołu :) oraz ognistą mieszankę przypraw w młynku - uwielbiam.
SKŁADNIKI
Pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3-4 ząbki czosnku
bułka czerstwa
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
kilka gałązek rozmarynu posiekanego lub innych ziół (bazylia, oregano, natka)
przyprawa do mięsa mielonego u mnie Kamis
Sos:
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka cukru
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku u mnie Kamis
szczypta chili
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka przyprawy do pomidorów Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis - młynek
przyprawa do pomidorów lub bazylia, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
ulubiony makaron
kilka mini kulek mozzarelli
parmezan do posypania
świeża bazylia do dekoracji
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
3-4 ząbki czosnku
bułka czerstwa
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
kilka gałązek rozmarynu posiekanego lub innych ziół (bazylia, oregano, natka)
przyprawa do mięsa mielonego u mnie Kamis
Sos:
puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka cukru
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku u mnie Kamis
szczypta chili
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
łyżka przyprawy do pomidorów Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis - młynek
przyprawa do pomidorów lub bazylia, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
ulubiony makaron
kilka mini kulek mozzarelli
parmezan do posypania
świeża bazylia do dekoracji
1/ Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski, dodać mięso
mielone, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą,
przyprawy i zioła. Wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa lepić kulki
wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki wrzucać na osolony wrzątek i
gotować kilka minut (10-15) na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką
cedzakową.
2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy.
Pomidory przelać do garnuszka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
zeszkloną cebulę i przyprawy. Chwilę gotować, dodać przecier pomidorowy i
podlać odrobiną wody. Zagotować. Wystudzić, zmiksować blenderem. Do
gotowego sosu dodać pulpeciki wcześniej ugotowane i razem z sosem
zagotować. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać listkami bazylii,
parmezanem i dodać kilka mini kulek mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.