niedziela, 13 kwietnia 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MAKIEM I LUKREM

Witam i zapraszam na rogaliki, które są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis na to ciasto szczególnie.
SKŁADNIKI
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
masa makowa z bakaliami
skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby

lukier:
1 białko
kilka kropel soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru 

 
1/Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

2/Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę masy makowej i zwijać. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.

3/Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i cukier puder. Gotowe i wystudzone polać lukrem i posypać skórką pomarańczową. 




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.