poniedziałek, 14 kwietnia 2014

KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ŻOŁADKACH DROBIOWYCH

Inna niż dotychczas wersja krupniku. Zamiast kaszy jęczmiennej użyłam kaszy jaglanej, która idealnie nadaję się dla osób na diecie bezglutenowej. Kasza jaglana ma wiele zalet i właściwości np antywirusowe, zawiera krzemionkę mającą leczniczy wpływ na stawy. Rzadko który produkt spożywczy zawiera krzemionkę. 
Polecam wiec gotować krupnik na jaglanej :) Oczywiście najpierw robię wywar rosołowy na udkach i żołądkach drobiowych a dużą ilością świeżych warzyw a na koniec dodaję ugotowaną kaszę. Najczęściej krupniki nie grzeszą wyglądem :) ale całość dobrze doprawiona ulubionymi przyprawami smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
500 g żołądków drobiowych
1 udko
3 marchewki
kawałek selera korzeń i nać
pietruszka korzeń
kawałek pora
pół szklanki kaszy jaglanej
3-4 ziemniaki średniej wielkości
łyżka prażonej cebulki (można pominąć)
liść laurowy
gałązka świeżego lubczyku lub szczypta suszonego (ja dodaje oba)
ziele angielskie
sól (ewentualnie dodatkowo kostka bulionowa)
pieprz świeżo mielony
natka pietruszki lub koperek do posypania 

1/Udko przeciąć na pół i wraz z żołądkami dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć wraz z mięsem do garnka i zlać wodą tak by je solidnie zakryła. Zagotować, dodać por, lubczyk, ziele, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrany kawałek selera plus nać i korzeń pietruszki. Gotować do miękkości mięsa i żołądków (ok 1,5 godziny).

 2/ Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość chwilę gotować i porządnie doprawić solą i pieprzem. Kaszę zalać zimną wodą i wypłukać, przesypać na garnuszka i ponownie zalać wodą ale tym razem gorącą. Lekko posolić. Gotować do miękkości ok 15 min, ciągle mieszając (kasza wchłania całą wodę, trzeba uważać by się nie przypaliła, w razie konieczność dolać wody). Ugotowaną kaszę dodać do zupy. Zagotować. Przed podaniem krupnik solidnie posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem. 


2 komentarze:

  1. Musi być pyszny, uwielbiam krupnik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię krupnik, Twój wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.