SKŁADNIKI
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru trzcinowego
cukier waniliowy
200g (2 tabliczki) czekolady deserowej
cukier trzcinowy puder Diamant do posypania
1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić
na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę
cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę
jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na
jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
godzinę.
2/ Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić
na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Czekoladę
posiekać nożem i na każdą szerszą część trójkąta nakładać trochę
pokrojonej czekolady. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i
lekko wygiąć w łuk.
3/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić
jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok
15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Wystudzone posypać cukrem
pudrem trzcinowym Diamant. Pycha! :)
Cudownie wyglądają, w sam raz do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńZdrowych i radosnych świąt wielkanocnych!
Wesołego Alleluja Kasiu :)
OdpowiedzUsuń