piątek, 18 kwietnia 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ I CUKREM TRZCINOWYM

SKŁADNIKI
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru trzcinowego
cukier waniliowy

200g (2 tabliczki) czekolady deserowej
cukier trzcinowy puder Diamant do posypania 


1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

2/ Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Czekoladę posiekać nożem i na każdą szerszą część trójkąta nakładać trochę pokrojonej czekolady. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.
3/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem trzcinowym Diamant. Pycha! :)






3 komentarze:

  1. Cudownie wyglądają, w sam raz do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Zdrowych i radosnych świąt wielkanocnych!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.