Wypróbowałam przyprawę do ziemniaków Kamis ''ziemniaczki szeryfa'' i powiem Wam, że rewelacja, smak, zapach, połączenie ziół. Przyprawa z nutą pikanterii. Ja dziś połączyłam ją z przyprawą uniwersalną do ziemniaków również Kamis i miałam pyszny obiadek. Ziemniaczki na ciepło, opieczone na złoto i do tego zimny, gęsty kefirek. Wypróbujcie, bo warto.
SKŁADNIKI
na 3-4 porcje:
1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków Kamis
1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków Kamis
przyprawa Kamis ziemniaczki szeryfa
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
1/ Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i podgotować w lekko osolonej
wodzie. Ok 5-10 min od zagotowania. Odlać wodę i obficie posypać
przyprawą do ziemniaków.
2/ Blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować oliwą (ok 3 łyżki) i
rozłożyć podgotowane ziemniaki. Dodatkowo posypać przyprawą, igłami
świeżego rozmarynu i po wierzchu skropić jeszcze oliwą. Na spód blaszki
dodatkowo wlać 1 łyżkę wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220
stopni i piec ok godzinę aż ziemniaki będą złote. W połowie pieczenia,
zruszyć, żeby się przemieściły i opiekły dobrze.
Uwielbiam pieczone ziemniaki z przyprawami! Robię bardzo podobnie ale bez obgotowywania :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy!
OdpowiedzUsuń