wtorek, 1 kwietnia 2014

PIECZONE ZIEMNIACZKI SZERYFA

Wypróbowałam przyprawę do ziemniaków Kamis ''ziemniaczki szeryfa'' i powiem Wam, że rewelacja, smak, zapach, połączenie ziół. Przyprawa z nutą pikanterii. Ja dziś połączyłam ją z przyprawą uniwersalną do ziemniaków również Kamis i miałam pyszny obiadek. Ziemniaczki na ciepło, opieczone na złoto i do tego zimny, gęsty kefirek. Wypróbujcie, bo warto.
SKŁADNIKI
na 3-4 porcje:
1 kg ziemniaków
przyprawa do ziemniaków Kamis
przyprawa Kamis ziemniaczki szeryfa
kilka gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

1/ Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i podgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 5-10 min od zagotowania. Odlać wodę i obficie posypać przyprawą do ziemniaków. 
2/ Blachę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować oliwą (ok 3 łyżki) i rozłożyć podgotowane ziemniaki. Dodatkowo posypać przyprawą, igłami świeżego rozmarynu i po wierzchu skropić jeszcze oliwą. Na spód blaszki dodatkowo wlać 1 łyżkę wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok godzinę aż ziemniaki będą złote. W połowie pieczenia, zruszyć, żeby się przemieściły i opiekły dobrze. 









3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.