Paszteciki w formie rogalików. Świetnie się sprawdziły do barszczyku. Są
pikantne i wyraziste w smaku. Ciasto bardzo proste, bez robienia
zaczynu, bez komplikacji i bez nerwów. Wyjdą każdemu. Rodzaj farszu
można modyfikować.
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
Farsz:
0,5 kg kaszanki
2 średnie cebule lub 1 wielka
łyżka suszonego majeranku u mnie Kamis
2 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
2 średnie winne jabłka
sól
pieprz świeżo mielony
szczypta przyprawy z młynka Kamis - ognista mieszanka przypraw
Dodatkowo:
jajko do smarowania pasztecików
majeranek do posypania
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
Farsz:
0,5 kg kaszanki
2 średnie cebule lub 1 wielka
łyżka suszonego majeranku u mnie Kamis
2 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
2 średnie winne jabłka
sól
pieprz świeżo mielony
szczypta przyprawy z młynka Kamis - ognista mieszanka przypraw
Dodatkowo:
jajko do smarowania pasztecików
majeranek do posypania
1/ Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól
oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie
wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z
dodatkiem soli. Z kaszanki zdjąć osłonę i pokroić w plastry, dodać do
cebuli i wymieszać. Całość chwilę dusić aż kaszanka całkowicie się
rozpadnie i powstanie masa. Doprawić solą, pieprzem, chili, dodać wino,
majeranek i jabłka obrane i starte na tartce o grubych oczkach. Całość
chwilę smażyć aż wino odparuje. Wystudzić.
3/ Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, uformować wał i podzielić na 4
równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek,
posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na
szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
4/ Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20
min.Polecam! :)
Kaszanka to wprawdzie nie moja bajka, ale paszteciki wyglądają tak apetycznie, że pewnie bym się skusiła. :)
OdpowiedzUsuńNominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy http://smaczy.blogspot.com/2014/04/nomonacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na te rogaliki, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń