sobota, 5 kwietnia 2014

KRUCHO DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KASZANKĄ, CEBULĄ, JABŁKIEM I MAJERANKIEM

Paszteciki w formie rogalików. Świetnie się sprawdziły do barszczyku. Są pikantne i wyraziste w smaku. Ciasto bardzo proste, bez robienia zaczynu, bez komplikacji i bez nerwów. Wyjdą każdemu. Rodzaj farszu można modyfikować.



 SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży

 

Farsz:
0,5 kg kaszanki
2 średnie cebule lub 1 wielka
łyżka suszonego majeranku u mnie Kamis
2 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
2 średnie winne jabłka
sól
pieprz świeżo mielony
szczypta przyprawy z młynka Kamis - ognista mieszanka przypraw

 

Dodatkowo:
jajko do smarowania pasztecików
majeranek do posypania 

1/ Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.

2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem soli. Z kaszanki zdjąć osłonę i pokroić w plastry, dodać do cebuli i wymieszać. Całość chwilę dusić aż kaszanka całkowicie się rozpadnie i powstanie masa. Doprawić solą, pieprzem, chili, dodać wino, majeranek i jabłka obrane i starte na tartce o grubych oczkach. Całość chwilę smażyć aż wino odparuje. Wystudzić.

3/ Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, uformować wał i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki. 
4/ Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
 Polecam! :)








3 komentarze:

  1. Kaszanka to wprawdzie nie moja bajka, ale paszteciki wyglądają tak apetycznie, że pewnie bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy http://smaczy.blogspot.com/2014/04/nomonacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na te rogaliki, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.