poniedziałek, 31 marca 2014

CIASTO NA PIZZE (NAJŁATWIEJSZE I ZAWSZE UDANE)

Ten przepis chodzi z rąk do rąk. Zawsze pisałam go w swoich przepisach na pizze, ale pomyślałam że łatwiej będzie znaleźć gdy będzie odrębny. Dla przykładu z tego wyboru ciasta kilka gatunków pizzy a nawet calzone. 

Z tego przepisu ja robię 3 placki okrągłe o średnicy ok 35 cm lub 2 placki na dużą blachę prostokątną. Z tym ciastem świetnie się pracuje, można bez problemu zwijać ser w brzegi, nie rozkleja się i pięknie wyrasta bez robienia zaczynu.
SKŁADNIKI
30g świeżych drożdży
pół litra ciepłej wody (nie gorącej)
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej (średnio 900g)




1/ Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, olej i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
2/
Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
3/ Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Dobrze wyrobione ciasto nie zostawia śladów na misce i odchodzi od ręki. Ten przepis nie wymaga długiego wyrabiania.
4/ Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, to należy zagnieść je raz jeszcze, przełożyć na stolnicę i jest gotowe do wyrabiania pizzy. Dodatkowo można sobie delikatnie oprószać mąką.



Drożdże lubią ciepło jak koty, zatem polecam przez tą godzinę misę z ciastem, owiniętą w ściereczkę kuchenną wstawić pod kołdrę lub koc :) efekt piorunujący.




 
 





2 komentarze:

  1. Brzmi dobrze, więc ja też skorzystam z tego przepisu bardzo chętnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.