Ten przepis chodzi z rąk do rąk. Zawsze pisałam go w swoich przepisach
na pizze, ale pomyślałam że łatwiej będzie znaleźć gdy będzie odrębny.
Dla przykładu z tego wyboru ciasta kilka gatunków pizzy a nawet calzone.
Z tego przepisu ja robię 3 placki okrągłe o średnicy ok 35 cm lub 2
placki na dużą blachę prostokątną. Z tym ciastem świetnie się pracuje,
można bez problemu zwijać ser w brzegi, nie rozkleja się i pięknie
wyrasta bez robienia zaczynu.
SKŁADNIKI
30g świeżych drożdży
pół litra ciepłej wody (nie gorącej)
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej (średnio 900g)
pół litra ciepłej wody (nie gorącej)
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej (średnio 900g)
1/ Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, olej i wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
2/ Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.4/ Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, to należy zagnieść je raz jeszcze, przełożyć na stolnicę i jest gotowe do wyrabiania pizzy. Dodatkowo można sobie delikatnie oprószać mąką.
Zabieram przepis.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBrzmi dobrze, więc ja też skorzystam z tego przepisu bardzo chętnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis wlasnie zabieram sie do robienia ciasta
OdpowiedzUsuńSuper zrobiłam a ile musi się piece.
OdpowiedzUsuń