sobota, 29 marca 2014

ZAWIJANE CIASTO FRANCUSKIE Z PESTO, TUŃCZYKIEM I KAPARAMI

Miałam trochę pesto bazyliowego w zamrażarce i nie wiedziałam co z nim zrobić a chciałam je zużyć dlatego, że rośnie mi świeża bazylia siana w kilku etapach i będę miała świeże pesto. Fajnie tak posiać sobie w skrzynki (najlepiej niskie) bazylie w odstępach np co 2 tygodnie, wtedy jedna już się kończy a następna zaczyna i przy wielkich zbiorach robię pesto, porcjuję na małe porcje i mrożę. Do sałatek i przekąsek w zimie jak znalazł :) Tym razem przekąska z ciasta francuskiego, pesto, tuńczyka. Robiłam tzw czyszczenie lodówki :) Było smacznie. 
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego
połowa porcji tuńczyka z puszki
3-4 łyżki pesto dowolnego
kilka oliwek
2 łyżki kapar
kilka pomidorów suszonych z zalewy
100 g sera żółtego

jajko do posmarowania ciasta 

1/ Oliwki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, tuńczyka rozdrobnić. Ciasto rozłożyć, odciąć wzdłuż dłuższego boku 3 paski ok 1cm każdy. Paski odłożyć na bok a ciasto posmarować pesto i rozłożyć resztę składników.


2/ Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odcięte paski ułożyć na zawiniętej roladzie w kratkę. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec na złoto ok 15 min. Podawać z ulubionymi sałatami i sosami. 


 Gotowe :)



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.