Dziś klasyka każdego domu - marchewka z groszkiem. Każdy ma swój sposób na jej gotowanie, duszenie, parzenie i każdy robi tak jak lubi. Jedni lubią dużo zasmażki inni mniej. Jedni lubią płynną papkę a inni gęstą masę. Ja robię ją w bardzo prosty sposób, tak jak kiedyś nauczyła mnie mama i tak mi zostało. Jedynie co mama robi inaczej - to, że nie kroi marchewki w kostkę, tylko ściera na tartce o grubych oczkach. A dlaczego? a dlatego że taką wersje woli mój Wiesław a Wiesław to mój tato :)
Tak że całe swoje dzieciństwo jadłam tartą marchewkę i zawsze sobie mówiłam, że jak kiedyś będę duża i będę gotowała, to będę ją kroiła w kostkę jak u koleżanek w domach :))) Chyba już wtedy budził się we mnie kulinarny bunt i zmysł do wielu rzeczy :) Zapraszam na moją wersję, prostej, szybkiej i krojonej marchewki :)
kurcze- niby tylko marchewka a tak się rozpisałam :/ :)
SKŁADNIKI
1 kg marchewki
1 puszka groszku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół łyżeczki cukru
sól do smaku
1 puszka groszku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół łyżeczki cukru
sól do smaku
1/ Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tartce o grubych
oczkach. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę i zalać wodą tyle aby
ją lekko zakryło. Dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Pod
koniec dodać odsączony groszek, cukier i sól. Zestawić z ognia, dodać
mąkę i wymieszać. Podawać na ciepło ale smakuje też na zimno.
i gotowe...smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.