Miałam trochę pesto bazyliowego w zamrażarce i nie wiedziałam co z nim zrobić a chciałam je zużyć dlatego, że rośnie mi świeża bazylia siana w kilku etapach i będę miała świeże pesto. Fajnie tak posiać sobie w skrzynki (najlepiej niskie) bazylie w odstępach np co 2 tygodnie, wtedy jedna już się kończy a następna zaczyna i przy wielkich zbiorach robię pesto, porcjuję na małe porcje i mrożę. Do sałatek i przekąsek w zimie jak znalazł :) Tym razem przekąska z ciasta francuskiego, pesto, tuńczyka. Robiłam tzw czyszczenie lodówki :) Było smacznie.
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego
połowa porcji tuńczyka z puszki
3-4 łyżki pesto dowolnego
kilka oliwek
2 łyżki kapar
kilka pomidorów suszonych z zalewy
100 g sera żółtego
jajko do posmarowania ciasta
połowa porcji tuńczyka z puszki
3-4 łyżki pesto dowolnego
kilka oliwek
2 łyżki kapar
kilka pomidorów suszonych z zalewy
100 g sera żółtego
jajko do posmarowania ciasta
1/ Oliwki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tartce o
grubych oczkach, tuńczyka rozdrobnić. Ciasto rozłożyć, odciąć wzdłuż
dłuższego boku 3 paski ok 1cm każdy. Paski odłożyć na bok a ciasto
posmarować pesto i rozłożyć resztę składników.
2/ Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odcięte paski ułożyć na zawiniętej
roladzie w kratkę. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec na złoto ok 15 min. Podawać z
ulubionymi sałatami i sosami.
Gotowe :)
Musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń