wtorek, 25 marca 2014

BABKA Z KISIELI ŻURAWINOWYCH

Bardzo szybka i prosta w wykonaniu babka, którą zrobi każda początkująca pani domu a nawet nastolatka. Zachęcam do wypróbowania. Można ją upiec na Święta Wielkanocne. Będzie pyszną ozdobą stołu :)
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku żurawinowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

bała polewa do polania

1/ Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodawać kisiel na przemian z margaryną. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wcześniej nasmarowanej margaryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 30-40 min do suchego patyczka. Wystudzoną polać polewą, dodatkowo można udekorować owocami mrożonej żurawiny.



4 komentarze:

  1. rewelacja, musi być smaczne, bardzo lubię żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam już ciekawych przepisów na Wielkanoc.Twój zabieram i dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja dziękuję :)

    Dzięki dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis podkradam i robię na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.