Bardzo szybka i prosta w wykonaniu babka, którą zrobi każda początkująca pani domu a nawet nastolatka. Zachęcam do wypróbowania. Można ją upiec na Święta Wielkanocne. Będzie pyszną ozdobą stołu :)
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku żurawinowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
bała polewa do polania
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna (250g)
1 szklanka kisieli o smaku żurawinowym bez cukru (ok 4-5 torebek 38g każda)
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
bała polewa do polania
1/ Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,
pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a
następnie stopniowo dodawać kisiel na przemian z margaryną. Całość
dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wcześniej nasmarowanej
margaryną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 30-40
min do suchego patyczka. Wystudzoną polać polewą, dodatkowo można
udekorować owocami mrożonej żurawiny.
rewelacja, musi być smaczne, bardzo lubię żurawinę:)
OdpowiedzUsuńSzukam już ciekawych przepisów na Wielkanoc.Twój zabieram i dziekuję.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
Przepis podkradam i robię na święta :)
OdpowiedzUsuń