sobota, 8 marca 2014

WILGOTNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Zanim go upiekłam, to chyba tydzień czytałam o sernikach, serach, przepisach na serniki, składnikach itd. Przepisów mnóstwo a żaden jakoś mi nie pasował, więc złączyłam kilka w jedność i wyszło jak wyszło- pysznie. A zaznaczam, że to mój pierwszy sernik taki prawdziwy, bo zawsze się ich bałam :) Serniki najlepiej piec dzień wcześniej lub na noc, wtedy ładnie tężeją i dają sie świetnie kroić. Ja swój po wystygnięciu , trzymałam w lodówce. Tak więc zapraszam dziś wszystkie Panie na mój serniczek :)
SKŁADNIKI
1 kg sera półtłustego (u mnie wiaderko, ale polecam mielony w kostkach)
6 jajek
2 łyżki kaszy manny
200 g miękkiej margaryny
250 g cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy (proszek)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy do sernika (Kamis)
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Polewa:
50 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka

1/ Ser z kostek zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić do białek. Utrzeć margarynę z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser i cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć by nie było żadnych grudek. Do masy dodać budyń, mąkę, skórkę pomarańczową, kaszę i przyprawę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

2/  Tortownicą 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno) a boki nasmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Przelać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 60 min. Po upieczeniu trzymać w uchylonym piekarniku kilka minut. Porządnie wystudzić a później wstawić do lodówki.

3/ Składniki na polewę rozpuścić i zagotować. Gotować kilka minut aż polewa zacznie gęstnieć i od razu polać sernik. Po wierchu dodatkowo można posypać skórką pomarańczową lub przed podaniem, udekorować plastrem pomarańczy.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.