Witam niedzielnie i wykwitnie :) zapraszam dziś na mięsko z kurczaka opatulone pesto (u mnie bazyliowym) z pieczarkami i żółtym serem. Całość owinięta w ciasto francuskie i upieczona. Doskonałe na zimno jak i na ciepło. Na zimno nawet smaczniejsze i lepiej się kroi. Polecam szczególnie na przyjęcia jak przystawkę. Wyśmienicie smakuje z mixem świeżych sałat lub pomidorami. Łatwe, szybkie, efektowne i smaczne.
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego
10-15 średnich pieczarek
100 g sera startego żółtego
pół słoiczka pesto ulubionego (ok 4-5 łyżeczek)
1 podwójny mały filet z kurczaka
sól ziołowa młynek Kamis
pieprz kolorowy młynek Kamis
przyprawa do kurczaka
jajko do posmarowania ciasta
10-15 średnich pieczarek
100 g sera startego żółtego
pół słoiczka pesto ulubionego (ok 4-5 łyżeczek)
1 podwójny mały filet z kurczaka
sól ziołowa młynek Kamis
pieprz kolorowy młynek Kamis
przyprawa do kurczaka
jajko do posmarowania ciasta
1/ Filety opłukać, osuszyć i pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki,
oprószyć lekko przyprawą do kurczaka (ziołową) Pieczarki umyć, pokroić w
plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Ciasto rozwinąć, odciąć
ostrym nożem z dłuższego boku 3 paski o szerokości ok 1cm każdy.
Rozłożone ciasto posmarować pesto (u mnie bazyliowe).
2/ Na pesto rozłożyć pokrojone filety z kurczaka (surowe, żeby później się
dobrze zapiekły i ładnie zwinęły) i podsmażone pieczarki. Na wierch
rozłożyć ser.3/ Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższych boków. Ozdobić paseczkami wcześniej odciętymi i całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 15-20 min (zależy od piekarnika)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak Ty jesteś zdolna i pomysłowa,no,no. Oczywiście pasuje mi takie danie jak ulał.Brawo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPysznosci:)
OdpowiedzUsuń