Przepis mojej siostry :) i jak nie przepadam za masami budyniowymi, tak te rurki wyszły doskonałe i jadłam jedna po drugiej :) co prawda jest trochę roboty przy nich ,ale naprawdę warto.
SKŁADNIKI
ciasto na rurki (ok 50 szt)
pół kg mąki tortowej
250g margaryny
1 szklanka śmietany 18%
2 opakowania cukru waniliowego
masa-krem
1 1/3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
4 żółtka
250 g masła lub margaryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
pół kg mąki tortowej
250g margaryny
1 szklanka śmietany 18%
2 opakowania cukru waniliowego
masa-krem
1 1/3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
4 żółtka
250 g masła lub margaryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
1/ Składniki na ciasto starannie ze sobą zagnieść na jednolite ciasto.
Włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto
przełożyć na stolnicę, podzielić na części i cienko rozwałkować. Pociąć
na paski ok 1,5 cm i nawijać na metalowe foremki zaczynając od szerszej
strony i zachodząc ciastem na ciasto kończyć na węższej końcówce. Dobrze
skleić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejoną
końcówką do dołu).
2/ Piec ok 15 min (do zrumienienia) w temperaturze ok 220 stopni. Upieczone rurki, ściągać z foremek i wystudzić.3/ Krem- 1/3 szklanki zimnego mleka wymieszać z obiema mąkami. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Mlekiem zalać żółtka roztrzepując trzepaczką i dodać mleko z mąką, ciągle mieszając zagotować. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Całość utrzeć na gładką masę. Szprycą napełniać upieczone rurki, przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Moje Rady - Do napełnienia wszystkich rurek trzeba kremu z 1,5 porcji.
Rurki jak malowane :) Bardzo apetycznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie i na pewno wyśmienicie smakują. Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńJa napełniam kremem z białek ubitych na parze,są superrrr!!i obtaczałam cukrem kryształem:)Lusi,niemam tu konta więc się podpisuję!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń