czwartek, 13 marca 2014

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Ostatnio pewien kochany Pan o niebieskich oczach :) dał mi koszyczek truskawek, więc jak je zobaczyłam, to od razu w mojej wyobraźni zobaczyłam je na drożdżowym cieście, posypane kruszonką, tak wiec jeszcze tego samego dnia powstały drożdżówki. Ale musiałam mocno ćwiczyć silną wolę, bo kusiło mnie zjeść wszystkie i darować sobie jakieś drożdżówki, bo w końcu sezon na nasze truskawki też kiedyś przyjdzie a wtedy będę jadła drożdżówki :)) Ale jednak mam w miarę silną wolę, bo zjadłam tylko 4 szt, a resztę udało mi się zapiec na wymarzonym cieście. Oczywiście do tego ciasta można użyć innych owoców sezonowych lub mrożonych.
SKŁADNIKI
600g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
45 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

500 g truskawek
jajko do posmarowania drożdżówek

Kruszonka
50 g margaryny
2-3 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki (najlepiej rozcierać w palcach i sobie dozować, kruszonka ma mieć formę piasku)

1/ Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

2/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 10) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek lub rozwałkować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie. (dno szklanki lepiej zanurzyć w mące przed zrobieniem wgłębienia, wtedy nie klei się do ciasta)

3/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem a na środku ułożyć truskawki pokrojone na dowolny kształt (u mnie plastry) Drożdżówki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce.




 

1 komentarz:

  1. Poczułam lato :) Wygladają pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.