czwartek, 6 marca 2014

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH NA OSRTO

Pyszny gulasz na ostro, który można zjeść z każdym zestawieniem np; pieczywem, różnymi kaszami, makaronem, pampuchami itd.
SKŁADNIKI
450-500 g żołądków drobiowych oczyszczonych
1 duża cebula
2 marchewki
przyprawa do gulaszu
pieprz cayenne
sól
pieprz świeżo mielony
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1,5 szklanki wody + kostka bulionowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
liść laurowy
ziele angielskie

1/ Żołądki opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałki lub paski. Wodę zagotować, dodać kostkę bulionową, żołądki, liść, ziele i marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Gotować do miękkości mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem na odrobinie oleju. Dodać do wywaru wraz z przyprawami. Gdy gulasz będzie gotowy, warzywa i mięso miękkie to na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką zimnej wody. Całość energicznie zamieszać i zagotować. Podawać z ulubionymi surówkami.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.