środa, 5 marca 2014

CHLEBEK Z CEBULKĄ, CZARNUSZKĄ I MAJERANKIEM

Chlebek pszenny z dodatkiem prażonej cebuli i przyprawy Kamis do chleba po staropolsku. Fajna rzecz taka przyprawa, bo pieczywo pięknie pachnie. Następnym razem wykorzystam ją do bułeczek. A sam przepis mam od Capri. Polecam!
SKŁADNIKI
0,5 kg mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
przyprawa do chleba staropolskiego Kamis (z czarnuszką i majerankiem)
2-3 łyżki prażonej, suszonej cebulki 

2 łyżki mleka do posmarowania

1/ Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozetrzeć, dodać pół szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, zaczyn z drożdży i resztę wody, wyrobić ciasto (dodatkowo można lekko podsypywać sobie mąką) na koniec dodać prażoną cebulkę i 2 łyżki przyprawy do chleba Kamis.

2/ Zagnieść, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości (mi szybko wyrósł). Przełożyć do natłuszczonej keksówki 12x30, przykryć i ponownie odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch mlekiem (może być mleko z roztrzepanym żółtkiem) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 40 min do tzw suchego patyczka. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.