wtorek, 4 marca 2014

SAŁATKA Z GRZYBOWYMI TORTELLINI, KURCZAKIEM CURRY I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI

Kolejna propozycja sałatki, lecz tym razem bardziej kaloryczna. Może również posłużyć jak danie na zimno i robić za przystawkę. Mam jeszcze kilka słoiczków grzybów marynowanych (rydze, maślaki, opieńki, kozaki, podgrzybki, prawdziwki) bo ja grzybiara jestem...ah :) Jeden z tych słoiczków wykorzystałam do zrobienia sałatki :)
SKŁADNIKI
dla 3-4 osób
125 g tortellini z grzybami
2 łyżki prażonej cebulki
6-10 oliwek czarnych mogą być zielone
5 średnich ogórków konserwowych
1 pojedynczy filet z kurczaka
mały słoiczek ulubionych grzybków marynowanych (u mnie prawdziwki i kozaki)
50 g sera żółtego najlepiej gouda
sól
pieprz
curry u mnie Kamis curry indyjskie
przyprawa do kurczaka Kamis
natka pietruszki do dekoracji lub koperek

sos;
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy miodowej Kamis
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1/  Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wystudzić. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (nie za dużą) a następnie oprószyć curry, przyprawą do kurczaka i usmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser w większą kostkę, grzyby na dowolną wielkość (można dodać w całości) a oliwki w plasterki lub na pół.

2/ W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić solą i pieprzem. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać a następnie wymieszać z sałatką. Posypać zieleniną.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.