Nie mogę spać, więc od razu napiszę przepis na pyszną, bardzo aromatyczną zupę pieczarkową. Część pieczarek ścieram na tartce i smażę żeby zupa była treściwsza a część kroję na kawałeczki i podsmażone wrzucam do zupy, żeby było wyraźnie widać, że to pieczarkowa :) Dodaję też sporo warzyw i śmietany, bo lubię treściwe zupy, takie na bogato.
SKŁADNIKI
1 duże udko z kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 plasterki suszonego prawdziwka (można pominąć) i użyć kostki grzybowej ale niekoniecznie
0,5 kg pieczarek
2 plasterki suszonego prawdziwka (można pominąć) i użyć kostki grzybowej ale niekoniecznie
pół korzenia selera
3-4 łodygi selera naciowego (można pominąć)
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 ziemniaki
1 por- biała część
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
sól
pieprz czarny mielony
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 ziemniaki
1 por- biała część
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
sól
pieprz czarny mielony
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis (polecam szczególnie, bo warto mieć go w kuchni)
śmietana (ok szklanki)
przyprawa w płynie maggi
1 łyżka siekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku (u mnie Kamis)
śmietana (ok szklanki)
przyprawa w płynie maggi
1 łyżka siekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku (u mnie Kamis)
1/ Z mięsa, marchewki pokrojonej w kostkę, selera, pora, pietruszki, suszonego prawdziwka i przypraw ugotować rosół. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Części (u mnie ćwiartki) pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach). Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki.
2/ Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do
miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy razem z łodygami selera naciowego pociętymi w plastry. Doprawić solą i
pieprzem oraz maggi.
Całość zabielić śmietaną i serkiem topionym. Posypać natką. Podawać
opieczonym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.