niedziela, 23 marca 2014

TARTA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z RICOTTĄ, TUŃCZYKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI, KAPARAMI I OLIWKAMI

Witam. Nie ma tygodnia żebym nie robiła jakiejś tarty, bo je uwielbiam. Tym razem proponuję smaki śródziemnomorskie :) Jak zwykle przez parę dni nie miałam na gotowanie i dodawanie i teraz muszę to nadrobić. Ale tak to czasami bywa. 
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki lub razowej
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
125 g margaryny
6 łyżek śmietany 12 lub 18 %

 

Farsz:
1-2 łyżeczki kapar
kilka oliwek czarnych
6 suszonych pomidorów z zalewy
puszka tuńczyka w sosie własnym

200 g serka ricotta
2 jajka
sól
pieprz

 

świeża bazylia do dekoracji 

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min do zarumienienia się ciasta.

2/ W międzyczasie Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, tuńczyka lekko ''podziobać'' widelcem. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy i serek, dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i ułożyć na niej pomidory, oliwki, tuńczyka i kapary. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 10-15 min aż ser się zetnie.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.