Witam. Nie ma tygodnia żebym nie robiła jakiejś tarty, bo je uwielbiam. Tym razem proponuję smaki śródziemnomorskie :) Jak zwykle przez parę dni nie miałam na gotowanie i dodawanie i teraz muszę to nadrobić. Ale tak to czasami bywa.
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki lub razowej
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
125 g margaryny
6 łyżek śmietany 12 lub 18 %
Farsz:
1-2 łyżeczki kapar
kilka oliwek czarnych
6 suszonych pomidorów z zalewy
puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g serka ricotta
2 jajka
sól
pieprz
świeża bazylia do dekoracji
1 szklanka mąki krupczatki lub razowej
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
125 g margaryny
6 łyżek śmietany 12 lub 18 %
Farsz:
1-2 łyżeczki kapar
kilka oliwek czarnych
6 suszonych pomidorów z zalewy
puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g serka ricotta
2 jajka
sól
pieprz
świeża bazylia do dekoracji
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do
lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec
ok 15 min do zarumienienia się ciasta.
2/ W międzyczasie Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na
plasterki, tuńczyka lekko ''podziobać'' widelcem. Jajka roztrzepać,
dodać przyprawy i serek, dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto
wylać masę serową i ułożyć na niej pomidory, oliwki, tuńczyka i kapary.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 10-15 min aż ser się zetnie.
ależ ona wspaniała :)
OdpowiedzUsuń