Wspaniała szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością winnych jabłek. Doskonale smakuje podana z lodami i truskawką. Na ciepło i na zimno. Jest bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć tylko składniki w domu i zanim się obejrzycie to będzie stała na waszym stole :)
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
5 jabłek najlepiej kwaśnych
cynamon lub przyprawa do szarlotki (Kamis)
100 g mąki krupczatki
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
5 jabłek najlepiej kwaśnych
cynamon lub przyprawa do szarlotki (Kamis)
dodatkowo;
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
przyprawa do kawy i deserów młynek Kamis
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki bułki tartej
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i schłodzić w
lodówce ok 15-20 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych
oczkach, wrzucić do garnka i chwilę prażyć na wolnym ogniu. Doprawić
cynamonem.
2/ Jedną część ciasta wyłożyć na spód wcześniej natłuszczonej tortownicy
lub okrągłej formy (26cm) , posypać bułką tartą (pochłonie ona nadmiar
soku z jabłek) a następnie wyłożyć wystudzone jabłka. Drugą część ciasta
rozwałkować cienko, podsypując mąką i wycinać paseczki (1cm).Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.