wtorek, 4 lutego 2014

ZUPA GRZYBOWO-PIECZARKOWA

Na obiad dziś zupka - a jaka? a grzybowo-pieczarkowa :) Nie dość, że zaczynam gadać sama do siebie, to i na piśmie zaczyna mi się to udzielać :) Bardzo aromatyczna zupa i bardzo smaczna a zarazem prosta w przygotowaniu. Ja zrobiłam ją z ziemniakami ale zamiast ziemniaków można dodać makaronik. 
SKŁADNIKI
2-3 litry rosołu (u mnie wołowy)
300g pieczarek
niecała szklanka suszonych grzybów leśnych
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
0,5 średniego selera
1 duża cebula

4 ziemniaki
śmietana 18% (ok 1 szklanki)
kilka listków laurowych Kamis
kilka kulek ziela angielskiego Kamis
sól ziołowa Kamis

łyżeczka suszonego tymianku Kamis
pieprz czarny w młynku Kamis
pieprz ziołowy mielony Kamis
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
zielenina do dekoracji

1/ Grzyby zalać gorącą wodą aby je zakryła, przykryć i odstawić do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Do gotującego się rosołu dodać przyprawy, obrane korzenie pietruszki i seler oraz marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę.

2/ Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze, dowolne części (u mnie 8mki)Na odrobinie oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pieczarki, tymianek i odrobinę soli. Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do wywaru z warzywami. Pod koniec gotowania wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości ziemniaków.

3/ Prawie gotową zupę porządnie doprawić pieprzem ziołowym i czarnym oraz solą. Na koniec całość zabielić śmietaną. W miseczce wymieszać dobrze śmietanę i dodawać po łyżce zupy, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana w miseczce stanie się bardzo rzadka (unikniemy zważeniu się jej) Taką rzadką śmietanę strumieniem przelewać do zupy, ciągle mieszając. Przed podaniem zupę posypać siekaną natką pietruszki i udekorować zieleniną.

...zatem...życzę smacznego!:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.