środa, 5 lutego 2014

MIRUNA W SOSIE KOPERKOWO-ŚMIETANOWYM Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

Witam! Dziś ryba, chociaż to nie piątek, to na ryby przyszedł u mnie czas. Dziś znów coś dla osób z dieta tarczycową. Pyszna rybka otulona aksamitnym sosem koperkowo-śmietanowym i oprószona kiełkami rzodkiewki. Podałam ją z ziemniaki z wody oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Jak zwykle przy gotowaniu towarzyszyły mi przyprawy Kamis, ponieważ są doskonałe. Polecam szczególnie pieprz cytrynowy, idealny do rybek :)


SKŁADNIKI
 3-4 filety z miruny ze skórą
sok z połowy cytryny
tymianek świeży lub suszony Kamis
przyprawa do ryb Kamis
sól
pieprz cytrynowy lub ziołowy Kamis

Sos koperkowo-śmietanowy
300ml rosołu drobiowego czystego (ewentualnie można zastąpić z kostki bulionowej)
1/4 szklanki śmietany
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
pęczek świeżego koperku

mąka pszenna
jajko
olej do smażenia

1/  Filety rozmrozić, osuszyć, oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na ok godzinę. Jajko roztrzepać widelcem, moczyć w nim rybę, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

2/ Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się rzadka (unikniemy zważenia się jej). Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną śmietanę, energicznie mieszając. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na chwilę ostawić do odparowania (5min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać rybę i udekorować gałązkami świeżego koperku. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.