Wspaniały, aksamitny sos do rybek na gorąco, ale na zimno też dobry. Bardzo szybko się go robi a ryby z nim podane smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
300ml rosołu drobiowego czystego (ewentualnie można zastąpić z kostki bulionowej)
1/4 szklanki śmietany
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
pęczek świeżego koperku
1/4 szklanki śmietany
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
pęczek świeżego koperku
1/ Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić
posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę
dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce
rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się
rzadka (unikniemy zważenia się jej).
2/ Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną
śmietanę, energicznie mieszając. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na
chwilę ostawić do odparowania (5min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie
wymieszać. Gotowym sosem polać rybę i udekorować gałązkami świeżego
koperku.Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.