środa, 5 lutego 2014

SOS KOPERKOWO-ŚMIETANOWY DO RYB

Wspaniały, aksamitny sos do rybek na gorąco, ale na zimno też dobry. Bardzo szybko się go robi a ryby z nim podane smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
300ml rosołu drobiowego czystego (ewentualnie można zastąpić z kostki bulionowej)
1/4 szklanki śmietany
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
pęczek świeżego koperku

1/ Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się rzadka (unikniemy zważenia się jej).
2/ Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną śmietanę, energicznie mieszając. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na chwilę ostawić do odparowania (5min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać rybę i udekorować gałązkami świeżego koperku.

Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.