niedziela, 16 lutego 2014

SZYBKI BARSZCZ WIELKANOCNY

Co prawda do świąt jeszcze jeszcze trochę czasu jest ale my blogerzy czasami żyjemy wg innych kalendarzy :) I czasami robimy coś dużo wcześniej. Równie dobrze mogę wpis wrzucić przed samymi świętami, ale po co czekać? wtedy będą inne przepisy, również świąteczne. A tymczasem mam dla Was szybki barszcz biały, można go zrobić w niecałą godzinę i cieszyć się aromatycznym barszczem. 
SKŁADNIKI
ok 0,5 kg boczku w kawałku wędzonego
0,5 kg kiełbasy białej lub innej (u mnie akurat śląska)
6-8 jajek ugotowanych na twardo
majeranek Kamis
pieprz czarny, biały i ziołowy Kamis
sól
200 ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
kilka listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
barszcz z torebki dla wzbogacenia smaku (można pominąć)

1/ Na gotującą się wodę wrzucić boczek, listki laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować ok pół godziny a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku (można je przepuścić przez praskę), majeranek (ja daję dużo). Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry dodać do wywaru. Całość gotować ok 15 min. Doprawić przyprawami, dodać barszcz z torebki, zagotować. Na koniec całość zabielić śmietaną.

2/ Jajka obrać, pokroić na kawałki i dodać do barszczu. Przed podaniem można posypać rzeżuchą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.