Przepis na te jajeczka pochodzi od Pauliny Tak mnie kusiły, że je zrobiłam i będę robić teraz bardzo często, bo są pyszne. Gęsty, aksamitny porowo-pieczarkowy sos i na nim jajka dobrze doprawione pieprzem. Ja użyłam pieprzu kolorowego w młynku a na wierch dodatkowo posiekałam szczypiorek. Na pewno taka wersja zagości na moim wielkanocnym stole. Lubię bardzo Wielkanoc, bo jest wtedy wiosna, kwiaty, ciepło (aczkolwiek nie zawsze) i dużo jajek :) a ja jestem ''jajeczna dusza'' :)
SKŁADNIKI
7 jajek ugotowanych na twardo
0,5 litra rosołu (ja użyłam mięsnej kostki)
1 por (biała część)
1 mała cebula
150 200g małych pieczarek
4-5 łyżek śmietany 18 %
1 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
0,5 litra rosołu (ja użyłam mięsnej kostki)
1 por (biała część)
1 mała cebula
150 200g małych pieczarek
4-5 łyżek śmietany 18 %
1 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz (u mnie czarny i kolorowy)
pęczek drobnego szczypiorku
1 spora łyżka masła lub kilka kropel oleju
1 spora łyżka masła lub kilka kropel oleju
1/ Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w pół plasterki, zeszklić na maśle lub oleju z odrobiną soli (wtedy szybciej puszczą soki). Pieczarki oczyścić (ja zawsze tylko dokładnie myję, nigdy nie obieram) pokroić w cienkie półplasterki.
2/ Rosół zagotować, dodać zeszkloną cebulę z porem i pieczarki. Chwilę gotować (ok 15min). Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlewać bardzo powoli, energicznie miesząc do wywaru (żeby śmietana się nie zważyła) Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Jajka obrać, przekroić na połówki, ułożyć w naczyniu i zalać sosem albo ułożyć na sos. Posypać siekanym szczypiorkiem, oprószyć solidnie pieprzem.
Danie wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno, bo sprawdziłam
Muszę wypróbować, bo wyglądają bardzo fajnie;-)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie jajek
OdpowiedzUsuń