I kolejna pizza, tym razem w kształcie korony. Bardzo fajnie się prezentuje na stole. Nie jest trudna, tylko bardziej pracochłonna, ale dla chcącego nic trudnego. Polecam zwłaszcza na przyjęcie gości. Z tej porcji ciasta wychodzą 3 sztuki pizzy, każda więc może być o innym smaku.
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy Kamis
pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy Kamis)
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję słodka papryka w proszku Kamis (szczypta)
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki pszennej
SOS NA SPÓD
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
tyle samo ulubionego ketchupu (a nawet więcej)
przyprawa do pizzy Kamis
pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy Kamis)
trochę wody aby sos miał lżejszą konsystencję słodka papryka w proszku Kamis (szczypta)
200-250 g sera żółtego startego
dodatki wg upodobań
dodatki wg upodobań
1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2/ Wyrośnięte ciasto, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą
cześć rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Najlepiej jak brzegi koła będą
wystawały poza formę. Dookoła ciasta nałożyć trochę sera i zwijać boki,
dobrze zlepiając.
3/ Brzegi ciasta posmarować sosem pomidorowym a środek pociąć na 8 części.
4/ Na sos położyć ser i ulubione składniki. Na koniec każdy róg zwinąć do
góry i docisnąć. Gotową pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220
stopni i piec ok 10-15 min, aż się zarumieni. Podawać z ulubionymi
sałatkami.Smacznego! :)
super pomysł! i piękne zdjęcia! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń