Każdy ma swój sposób na barszcz. ja również robię w kilku wersjach ale dziś zachęcam do takiej czyli mocno warzywnej. Bardzo gęsty, pożywny i mocno warzywny barszcz podany z tortellini grzybowymi. Nic dodać nic ująć :)
SKŁADNIKI
3 żeberka wieprzowe
6-8 średnich buraczków czerwonych
2-3 korzenie pietruszki
1 duża cebula
kawałek pora
4 spore marchewki
pół selera
pieprz świeżo mielony
6-8 średnich buraczków czerwonych
2-3 korzenie pietruszki
1 duża cebula
kawałek pora
4 spore marchewki
pół selera
pieprz świeżo mielony
młotkowany pieprz z kolendrą Kamis
sól
majeranek suszony i lubczyk (1 łyżeczka)
4 łyżki śmietany 18%
kilka kropel octu winnego u mnie Kamis
ziele angielskie
liść laurowy
kostka bulionowa wołowo-wieprzowa
250 g tortellini z farszem grzybowym
zielenina do dekoracji (natka pietruszki)
sól
majeranek suszony i lubczyk (1 łyżeczka)
4 łyżki śmietany 18%
kilka kropel octu winnego u mnie Kamis
ziele angielskie
liść laurowy
kostka bulionowa wołowo-wieprzowa
250 g tortellini z farszem grzybowym
zielenina do dekoracji (natka pietruszki)
1/ Żeberka umyć i zagotować (w ok 2,5 l wody) z listkiem laurowym, zielem
angielskim, solą pieprzem i kostką bulionową. Marchewkę, pietruszkę i
seler obrać. Seler i pietruszkę (korzeń) oraz por wrzucić w całości do
mięsa, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę i również dodać do
gotującego się wywaru. Doprawić majerankiem, lubczykiem i gotować.
2/ Buraczki obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach i dodać do
gotujących się warzyw i mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i
usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do zupy. Całość gotować do
miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić przyprawami, octem
winnym i zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanymi tortellini. Przed
podaniem posypać świeża natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.