wtorek, 25 lutego 2014

CHATKA Z HERBATNIKÓW BEZ PIECZENIA

Dziś tak na szybko zaprezentuję przepis, który zna każdy :) Jest to tradycyjna chatka z herbatników i sera, oblana polewą i często z jakimś dodatkiem. U mnie tym dodatkiem jest galaretka wiśniowa :) Ciasto łatwe w przygotowaniu, bez pieczenia, wystarczy schłodzić 2-3 godziny w lodówce i gotowe. Ja generalnie wstawiam na całą noc do chłodzenia, wtedy herbatniki są idealnie miękkie :)
SKŁADNIKI
30 szt herbatników maślanych
250g miękkiej margaryny lub masła
500g twarogu półtłustego najlepiej w kostkach (gotowy mielony jest za rzadki)
1 szklanka cukru pudru
aromat śmietankowy
2 łyżki kakao

Polewa:
100g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
galaretka o dowolnym smaku
wiórki lub orzechy do posypania

1/ Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wylać do zastygnięcia w jakiś płaski pojemnik, by można było później pociąć na paski. Na płaskiej tacy lub desce ułożyć jeden przy drugim herbatniki 3x5 czyli w trzech rzędach po 5 sztuk. Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę.

2/ Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, aromat i ser. Masę podzielić na dwie części. Jeną zostawić białą a do drugiej dodać kakao. Na ułożone herbatniki wyłożyć masę ciemną i rozprowadzić równomiernie. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników (3X5) i część masy białej na środkowy pas herbatników. Na białą masę położyć paski galaretki i przykryć pozostałą masą białą.

3/ Zewnętrze rzędy herbatników złożyć tak by powstał trójkąt (tunel). Chatkę dobrze docisnąć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch polać polewą i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.