Dziś tak na szybko zaprezentuję przepis, który zna każdy :) Jest to tradycyjna chatka z herbatników i sera, oblana polewą i często z jakimś dodatkiem. U mnie tym dodatkiem jest galaretka wiśniowa :) Ciasto łatwe w przygotowaniu, bez pieczenia, wystarczy schłodzić 2-3 godziny w lodówce i gotowe. Ja generalnie wstawiam na całą noc do chłodzenia, wtedy herbatniki są idealnie miękkie :)
SKŁADNIKI
30 szt herbatników maślanych
250g miękkiej margaryny lub masła
500g twarogu półtłustego najlepiej w kostkach (gotowy mielony jest za rzadki)
1 szklanka cukru pudru
aromat śmietankowy
2 łyżki kakao
Polewa:
100g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
galaretka o dowolnym smaku
wiórki lub orzechy do posypania
250g miękkiej margaryny lub masła
500g twarogu półtłustego najlepiej w kostkach (gotowy mielony jest za rzadki)
1 szklanka cukru pudru
aromat śmietankowy
2 łyżki kakao
Polewa:
100g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
galaretka o dowolnym smaku
wiórki lub orzechy do posypania
1/ Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wylać do zastygnięcia w
jakiś płaski pojemnik, by można było później pociąć na paski. Na
płaskiej tacy lub desce ułożyć jeden przy drugim herbatniki 3x5 czyli w
trzech rzędach po 5 sztuk. Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę.
2/ Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, aromat i ser. Masę
podzielić na dwie części. Jeną zostawić białą a do drugiej dodać kakao.
Na ułożone herbatniki wyłożyć masę ciemną i rozprowadzić równomiernie.
Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników (3X5) i część masy białej
na środkowy pas herbatników. Na białą masę położyć paski galaretki i
przykryć pozostałą masą białą.
3/ Zewnętrze rzędy herbatników złożyć tak by powstał trójkąt (tunel).
Chatkę dobrze docisnąć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch
polać polewą i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.