Kolejna propozycja na Święta. Drożdżowy placek z odrywanymi bułeczkami - kręciołkami. Nadzienie - to twaróg, suszone morele i skórka pomarańczowa, całość zwieńczona aromatem migdałowym.
SKŁADNIKI
375 g mąki pszennej tortowej
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu śmietankowego
kilka kropel aromatu migdałowego
1 łyżka cukru pudru
6-8 moreli suszonych
łyżka skórki kandyzowanej pomarańczowej
Polewa:
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
1/ W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i
rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by
drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól,
margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło
ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na
godzinę do wyrośnięcia.
2/ Masa- ser zmielić, morele pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą wymieszać.
2/ Masa- ser zmielić, morele pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść.
Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować masą serową i zwinąć w rulon. Pociąć na 14 jednakowych części (jak kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć
papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć
kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia.
3/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do
suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze
gorące ciasto posmarować polewą.
Pychota! Świetny przepis! Ciasto pięknie wyrosło, wyśmienite bułeczki :)
OdpowiedzUsuń