Witam wszystkie moje łasuchy, które do mnie codziennie zaglądają a zwłaszcza jednego :) Zapraszam na pyszne ciasto rozetowe z dodatkiem wiśni i migdałów. Ciasto w smaku bardzo przypomina pączki, jest puszyste i fajnie można je podzielić. To doskonała opcja na jakiś wyjazd w plener na piknik.
SKŁADNIKI
375 g mąki pszennej tortowej
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru
Nadzienie
konfitura wiśniowa
100 g posiekanych migdałów
Polewa
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru
Nadzienie
konfitura wiśniowa
100 g posiekanych migdałów
Polewa
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
1/ W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i
rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by
drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól,
margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło
ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na
godzinę do wyrośnięcia.
2/ Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść.
Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować konfiturą
wiśniową i posypać migdałami.
3/ Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 14 jednakowych części (jak
kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
tłuszczem a następnie ułożyć kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10
min do wyrośnięcia.
4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do
suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze
gorące ciasto posmarować polewą.Polecam. Pycha! smacznego :)
Wspaniałe ciasto :) Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń