sobota, 22 lutego 2014

CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI

Witam wszystkie moje łasuchy, które do mnie codziennie zaglądają a zwłaszcza jednego :) Zapraszam na pyszne ciasto rozetowe z dodatkiem wiśni i migdałów. Ciasto w smaku bardzo przypomina pączki, jest puszyste i fajnie można je podzielić. To doskonała opcja na jakiś wyjazd w plener na piknik.
SKŁADNIKI
375 g mąki pszennej tortowej
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru

 

Nadzienie
konfitura wiśniowa
100 g posiekanych migdałów

 

Polewa
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny

1/ W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2/ Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować konfiturą wiśniową i posypać migdałami. 
 3/ Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 14 jednakowych części (jak kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. 
4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze gorące ciasto posmarować polewą.
Polecam. Pycha! smacznego :)


 


2 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto :) Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.