Przepis na te pączusie na słono dostałam od koleżanki a ona od swojej mamy.Wypróbowałam i okazał się trafiony. Co prawda pączki są pracochłonne ale warto. Wiele osób pytało mnie skąd taka nazwa- a ja nie wiem :) jak mi podano, tak i jak nazywam. Pewnie dlatego, że to kuchnia arabska. Wypróbujcie, warto!
SKŁADNIKI
Ciasto:
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 szklanki mąki
4 żółtka
0,5 szklanki oleju
7 dag drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
Farsz:
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
200 g pieczarek
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
pół główki małej kapusty pekińskiej
4-5 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
przyprawa do kebab Kamis
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 szklanki mąki
4 żółtka
0,5 szklanki oleju
7 dag drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki soli
Farsz:
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
200 g pieczarek
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
pół główki małej kapusty pekińskiej
4-5 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
przyprawa do kebab Kamis
ostra papryka w proszku Kamis(można pominąć)
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
sos czosnkowy
sól
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
sos czosnkowy
1/ Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, oddać 2 łyżki mąki i
pół szklanki mleka. Dobrze rozprowadzić, przykryć ściereczką i odstawić
na ok 10 min, żeby zaczyn ruszył. Do większej misy przesiać mąkę, dodać
żółtka, sól, olej, pozostałe mleko i zaczyn. Dokładnie wymieszać i
wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia ilości.
2/ Filet pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i podsmażyć
na odrobinie oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki a
następnie paprykę. Doprawić przyprawami i smażyć do miękkości.
Wystudzić. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić również w drobną kostkę i
wymieszać z usmażonym mięsem, dodać kukurydzę i dobrze wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i odrywać po kawałku jak na
pączki, na środek kłaść trochę farszu i zlepiać. Ulepione kebabiki
przykryć ścierką i odczekać jeszcze kilka minut aż lekko urosną i staną
się lekkie. Wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć na złoty
kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z
sosem czosnkowym.
Pracochłonne ale pyszne zapewne, chętnie spróbowałabym jednego:)
OdpowiedzUsuńpyszne!! pamietam jka moja mama je robila POLECAM!!
OdpowiedzUsuń