piątek, 31 stycznia 2014

CIASTO - WIEWIÓRKA

A dziś na słodko, czyli krótko i na temat - zapraszam na ciasto WIEWIÓRKA, prawie wszystkim znane. Ciasto pełne kawałków mixu orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, ziemne) i kawałków soczystych jabłek oraz nutą cynamonu :)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cynamonu Kamis
2 -3 jabłka
1 szklanka mixu orzechów pokrojonych (ja użyłam mieszanki studenckiej z rodzynkami)
szklanka cukru

keksówka 28 cm

1/ Jabłka obrać i pokroić w kostkę (oczywiście bez gniazd nasiennych) orzechy pokroić w dowolną wielkość. Jajka z cukrem ubić na puch (jak na biszkopt) do ubitych jajek dodać olej i resztę składników, dobrze mieszając. Na koniec dodać orzechy i jabłka. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50 min w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje:-) pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.