Dzisiaj będzie szybko, tanio ale za to bardzo smacznie i treściwie :) Polecam Wam kule z ciasta na kluski śląskie z nadzieniem mięsnym w szybkim wydaniu czyli pasztetowej drobiowej. Bardzo prosta potrawa i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza jak mamy wcześniej ugotowane ziemniaki. Ja zawsze gotuję ziemniaki na noc, wtedy ciasto jest mniej kleiste i ładnie się formuje.
SKŁADNIKI
1-1,5kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
kawałek pasztetowej
pieprz (u mnie Kamis pieprz i sól w młynku)
tłuszcz do polania klusek
1 jajko
mąka ziemniaczana
kawałek pasztetowej
pieprz (u mnie Kamis pieprz i sól w młynku)
tłuszcz do polania klusek
1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić.
Ja gotuję dzień wcześniej. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie
było grudek. Następnie uklepać je w misce, podzielić na ćwiartki i 1/4
odkroić i wyciągnąć.
2/ Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierzch, a lukę wypełnić mąką
ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę. Odrywać
po kawałku ciasta, uklepując ręką placuszki, na każdy placuszek nałożyć
plasterek pasztetowej i zlepić w kulę. Gotowe kule wrzucać na osolony
wrzątek i gotować chwilę od czasu wypłynięcia na wierzch, delikatnie
mieszając drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Ja gotuję ok 1-2 minut
od chwili wypłynięcia.
Smacznego! :)
uwielbiam kluchy śląskie :)
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi niespodzianki :)
OdpowiedzUsuń