czwartek, 30 stycznia 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE Z PASZTETOWĄ niby pyzy z mięsem

Dzisiaj będzie szybko, tanio ale za to bardzo smacznie i treściwie :) Polecam Wam kule z ciasta na kluski śląskie z nadzieniem mięsnym w szybkim wydaniu czyli pasztetowej drobiowej. Bardzo prosta potrawa i szybka w przygotowaniu, zwłaszcza jak mamy wcześniej ugotowane ziemniaki. Ja zawsze gotuję ziemniaki na noc, wtedy ciasto jest mniej kleiste i ładnie się formuje.



SKŁADNIKI
1-1,5kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
kawałek pasztetowej

pieprz (u mnie Kamis  pieprz i sól w młynku)
tłuszcz do polania klusek 

1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść.Wystudzić. Ja gotuję dzień wcześniej. Przepuścić przez praskę lub maszynkę ,by nie było grudek. Następnie uklepać je w misce, podzielić na ćwiartki i 1/4 odkroić i wyciągnąć.


2/ Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierzch, a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, sól do smaku i wyrobić gładką masę. Odrywać po kawałku ciasta, uklepując ręką placuszki, na każdy placuszek nałożyć plasterek pasztetowej i zlepić w kulę. Gotowe kule wrzucać na osolony wrzątek i gotować chwilę od czasu wypłynięcia na wierzch, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by ich nie uszkodzić. Ja gotuję ok 1-2 minut od chwili wypłynięcia.
Smacznego! :)





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.