sobota, 25 stycznia 2014

KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE

Za oknem prawdziwa zima :/ Wróciłam z pracy i od razu biorę się za pisanie przepisu, bo obiecałam koleżance (pozdro Ula) :) a muszę to zrobić teraz, bo później mam spotkanie w miłym i bliskim gronie :) 
Na obiad polecam karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście. Dzięki temu że mięso ma dużo tłuszczu, podczas pieczenia wytapia sie, wsiąka w kapustę i danie nie jest suche. Robiłam je nieraz i najczęściej z pieczonymi ziemniaki, ale teraz dla odmiany podałam z ugotowanymi i posypanymi koperkiem. Przygotowanie takiego dania jest też dobre wtedy, gdy nie mam za dużo czasu na stanie przy garach, bo wszystko się wkłada do gara i do pieca i gotowe :)
SKŁADNIKI
1 kg karkówki
0,5 kg kapusty kiszonej
przyprawa do bigosu Kamis
przyprawa do wieprzowiny Kamis
1 duża cebula
liść laurowy
ziele angielskie
owoce jałowca Kamis
kminek (można pominąć)
pieprz świeżo mielony ( u mnie również kolorowy)
5 łyżek oleju 

1/ Mięso pokroić na plastry o grubości ok 1cm. Oprószyć przyprawą do wieprzowiny z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kapustę wypłukać dwukrotnie żeby nie była mocno kwaśna, odcisnąć wodę i posiekać, jeżeli jest mocno długa. Kapustę wymieszać z przyprawą do bigosu, listkami laurowymi, zielem, jałowcem, kminkiem i pieprzem.

2/ Na dno naczynia do zapiekania polać 3 łyżki oleju, wyłożyć połowę kapusty a na kapuście ułożyć mięso na przemian z plastrami cebuli. Ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przykryć pozostałą kapustą a na wierch rozprowadzić 2 łyżki oleju. Piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Powiem krótko - PYCHOTA!!!! :D a podałam z pieczonymi talarkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę smakowało? :) no to się cieszę bardzo :)

      Usuń
  2. Tak! :D Mąż zjadł na raz 2 porcje! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne danie, ale zamiast karkówki był schab. Pyszne to było :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.