niedziela, 26 stycznia 2014

PIZZA SYCYLIJSKA

Wróciłam do domu z miłego spotkania u przyjaciół ♡♡♡♡ i nie mogę spać a jest już dość późno, ale z tym spaniem u mnie to jak na loterii, raz śpię całymi dniami a raz tłukę się cała noc. Śniegu tak nasypało, że miejscami sięga do kolan, może jutro wyskoczę na małą sesje zdjęciową przyrody. 
Skoro leżę pod ciepłą kołderką i nie mogę zasnąć, to korzystając z chwili porzucę wam przepis na pizzę sycylijską. Prosta w przygotowaniu a zarazem rewelacyjna w smaku. Kocham czarne oliwki a w pizzy sycylijskiej są one obowiązkowe. No i cienkie ciasto - to jest to! Do tego suszone pomidory, świeża papryka i oczywiście mozzarella!!!! :) 
SKŁADNIKI
300g mąki
200ml wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
sól

Dodatkowo:
kilka czarnych oliwek
przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
150g sera mozzarella startego
pół świeżej papryki pociętej w piórka
kilka suszonych pomidorów z zalewy (można pociąć w paski)

Sos:
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki ketchupu
1-2 łyżki wody

1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę, olej, sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Posmarować sosem, posypać serem i ułożyć resztę składników, po wierchu posypać przyprawą do pizzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 stopni i piec ok 15 min.




1 komentarz:

  1. warto dodać że pizza by była zdrowa to ciasto musi leżakować w lodówce 30 godzin

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.