Ostatnio delikatnie borykam się ze zdrowiem, przez co miałam zawiesić bloga na jakiś czas,ale szkoda mi tego straconego czasu , bo i tak jestem ciągle w tyle :( Ciągle coś mnie goni, spada na łeb i tak w kółko - jak to w życiu. Postaram się to jakoś naprostować.
Tak więc zapraszam Was dziś na maślankowe rogaliki. Rogaliki pieczone na maślance, które można smarować dżemem, masłem, nutellą, serkiem topionym, zjeść z szynką. Takie domowe pieczywo w sam
raz na kolację lub śniadanie.
SKŁADNIKI
600 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki wody ciepłej
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ jajko do posmarowania rogalików
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki wody ciepłej
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
+ jajko do posmarowania rogalików
1/ Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać z resztą składników i zagnieść
ciasto, jak będzie mocno twarde, dodać odrobinę maślanki. Ciasto
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1
godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 2
części. Obie części rozwałkować w okrąg i podzielić na trójkąty jak
pizzę. Każdy trójkąt zwijać formując rogaliki.
2/ Gotowe rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
przykryć i odstawić na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor ok 15-20
min (w zależności od piekarnika). Wystudzić na kratce. Rogaliki są
doskonałe jako świeże domowe pieczywo na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.