czwartek, 3 października 2013

MARYNOWANE GRZYBY LEŚNE- MAŚLAKI, RYDZE, PRAWDZIWKI, PODGRZYBKI

Uwielbiam spacery po lesie, o każdej porze roku można w nim znaleźć prawdziwe skarby, zwłaszcza jesienią - grzyby. Marynowane najlepsze.

SKŁADNIKI

Dowolne grzyby - maślaki, rydze, borowiki, podgrzybki,(u mnie każdy gatunek w osobnym słoiku)

 

Na każdy słoik
kilka plasterków cebuli
kulki ziela angielskiego
kulki pieprzu kolorowego
gorczyca
liście laurowe

 

Zalewa
3 szklanki wody
1 łyża soli
1 szklanka octu
2 łyżki cukru

1/Grzyby przebrać z traw i leśnych zanieczyszczeń, opłukać 2-3 razy. Większe przekroić na pół. Wrzucić na gotującą się wodę (każdy gatunek w osobnym garnku) i gotować ok 15 min. Odcedzić.

2/ Do wyparzonych słoiczków wkładać cebulę i przyprawy (najlepiej warstwowo między grzybami) zapełnić słoiki ugotowanymi grzybami.

3/ Składniki na zalewę zagotować i zalewać napełnione słoiki, szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 10 min. Odwracać do góry dnem do ostygnięcia.


Zapraszam na mały, niedzielny spacer po lesie i na grzyby :)



Niedzielne przedpołudnie zakończone sukcesem grzybobrania, super relaksem w lesie. Pogoda była piękna i słoneczna. Popołudnie zaś spędziłam w kuchni przebierając te grzyby i wracając wspomnieniem w jakim momencie i miejscu każdy został znaleziony, bo każdy grzybiarz pamięta takie rzeczy :)

3 komentarze:

  1. Przepiękne grzyby, na grzybobraniu musiało być super! Uwielbiam grzybki marynowane, w końcu będę musiała się za nie zabrać, bo parę rośnie nawet na mojej działce... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne okazy w koszykach :)
    Lubię zbierać grzyby, ale marynowanych nie cierpię...

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie mogę…tyle grzybów, a u nas nic! Piękne zapasy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.