Pyszna, kremowa zupa. Bardzo delikatna w smaku. Słodka a zarazem pikantna. Doskonała na chłodne, jesienne dni.
0,7kg obranej i pokrojonej dyni
1 l rosołu (może być z kostki)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
szczypta imbiru, kurkumy i curry
30ml śmietanki 30%
ząbek czosnku
sól
pieprz cayenne
pestki dyni
1 l rosołu (może być z kostki)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
szczypta imbiru, kurkumy i curry
30ml śmietanki 30%
ząbek czosnku
sól
pieprz cayenne
pestki dyni
1/ Do gotującego się rosołu dodać obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę,
cebulę oraz seler. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodać dynię i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem,
imbirem,kurkumą i curry. Gotować do miękkości, aż warzywa zaczną się
rozpadać.
2/Gotową zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Wymieszać ze
śmietanką. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i przed podaniem
posypać nimi zupę. Podawać z ziołowymi grzankami.
Mniam!
OdpowiedzUsuń