SKŁADNIKI
4 szt papryki
1 cebula
3/4 szklanki pęczaku
5 średnich pieczarek
puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
starty żółty ser do posypania
1/Paprykę umyć, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne, delikatnie by
nie uszkodzić ścianek papryki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
zeszklić na odrobinie oleju. Dodać obrane lub umyte pieczarki, pokrojone
w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, smażyć do
odparowania soków z pieczarek.
2/ Pęczak zalać wodą i opłukać, przelać przez sito i ugotować do miękkości
wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany i przestudzony pęczak wymieszać z
usmażonymi pieczarkami, czerwoną fasolą, natką pietruszki. Doprawić
przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz wkładać do papryk a
wierch posypać startym serem. Papryki układać w naczyniu do zapiekania
(wcześniej posmarowanym olejem- dno) Piec ok 30 min w temperaturze ok
190-200 stopni aż papryka stanie się miękka a ser zapieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.