środa, 25 września 2013

PAPRYKA NADZIEWANA PĘCZAKEIM I CZERWONĄ FASOLĄ

SKŁADNIKI
4 szt papryki
1 cebula
3/4 szklanki pęczaku
5 średnich pieczarek
puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
starty żółty ser do posypania


1/Paprykę umyć, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne, delikatnie by nie uszkodzić ścianek papryki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać obrane lub umyte pieczarki, pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, smażyć do odparowania soków z pieczarek.

2/ Pęczak zalać wodą i opłukać, przelać przez sito i ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany i przestudzony pęczak wymieszać z usmażonymi pieczarkami, czerwoną fasolą, natką pietruszki. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz wkładać do papryk a wierch posypać startym serem. Papryki układać w naczyniu do zapiekania (wcześniej posmarowanym olejem- dno) Piec ok 30 min w temperaturze ok 190-200 stopni aż papryka stanie się miękka a ser zapieczony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.