Pierwsze grzybobranie w tym roku zaliczone - efekt - super! :) Z części zrobiłam sos śmietanowy w grzybami, 2 woreczki zamroziłam, 2 tace zostawiłam do suszenia i z jednej części zrobiłam dodatek do pieczonych żeberek. Czyli podgrzybki duszone z cebulą. Mmmm pycha.
SKŁADNIKI
1 kg żeberek wieprzowych
3 duże cebule
2 żabki czosnku
0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone)
olej do smażenia
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
świeży rozmaryn (można zastąpić suszonym)
przyprawa do mięsa wieprzowego
3 duże cebule
2 żabki czosnku
0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone)
olej do smażenia
sól
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
świeży rozmaryn (można zastąpić suszonym)
przyprawa do mięsa wieprzowego
1/ Żeberka pociąć na paski, natrzeć solą, przyprawą i pieprzem. Dwie
cebule obrać i pokroić w pióra, wymieszać z żeberkami, czosnkiem
pokrojonym w drobne talarki, liściem laurowym i zielem. Odstawić w
chłodne miejsce na minimum 4 godziny. W naczyniu do zapiekania ułożyć
żeberka i cebulę, skropić olejem. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze
200 stopni.
2/Świeże grzyby przebrać, opłukać dwa razy i pokroić na mniejsze części
(jeżeli są bardzo duże). Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15-20
min. Odlać wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z
dodatkiem soli i pieprzu. Dodać grzyby i dusić ok 15 min, ciągle
mieszając by się nie przypaliły (w razie konieczności podlać olejem) Na
koniec doprawić solą i pieprzem oraz siekanym rozmarynem. Podawać na
gorąco razem z żeberkami.
I to są moje smaki.Ładnie podane.Pychota.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńoooo ... dzięki :) przeczytać Twój komentarz, pozytywny, to coś wspaniałego :) dziękuję :)
UsuńTo musi być ciekawe, a wczoraj nazbierałem grzybów. :)
OdpowiedzUsuń