środa, 11 września 2013

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ ŻURAWINOWĄ

SKŁADNIKI
CIASTO
2,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
kostka margaryny (250g)
+ 2 łyżeczki ciemnego kakao

PIANKA
5 białek
szczypta soli
kisiel żurawinowy (proszek)
0,5 szklanki cukru

DODATKOWO
ok 500-700g śliwek węgierek wypestkowanych
2 łyżki płatków migdałów
cukier puder do posypania


1/ Składniki na ciasto (bez kakao) posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część uformować w kształt 2-3 wałeczków i schować do zamrażarki. Do większej części dodać kakao, jeszcze raz zagnieść by kakao dobrze się rozprowadziło. Ciasto wyłożyć na prostokątna blaszkę (25X36) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec.

2/Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel. Dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód ciasta, układać wypestkowane śliwki jedna obok drugiej (otworami do góry) a na śliwki wyłożyć pianę żurawinową, lekko uklepać by weszła w każdą szczelinę śliwek. Następnie rozsypać płatki migdałów a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach wcześniej zamrożone jasne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Przepyszne ciasto! Każda jego warstwa z osobna i razem wzięte są wprost wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ten budyń się poprostu wsypuje do masy z której robi się ciasto? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wsypuje się proszek do ciasta :) nie gotuje się, tylko wsypuje budyń w proszku, bo chodzi o tą skrobię smakową :)

      Usuń
  3. Dzięki wielkie za odpowiedź. Moje ciasto już w piekarniku tylko mam jeszcze jedna wątpliwość. Tego kakao ma na prawdę być tylko 2 łyżeczki a nie łyżki? Bo jakieś takie blade mi wyszło. Użyłam kakao z wiatrakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao, to już rzecz gustu :) ja używam tylko Decomorreno, bo jest mocno ciemne i ogólnie lubię kakao. Napisałam dwie łyżeczki bo nie wiedziałam jaki ludzie mają stosunek do kakao :) ogólnie to można je nawet pominąć i zrobić jasny spód, a na przyszłość możesz zrobić sobie i BAARRRDZOO ciemny z 4 a nawet 5 łyżeczek. Pozdrawiam i mam nadzieję że będzie smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.