poniedziałek, 9 września 2013

SYROP MIĘTOWO LIMONKOWY

Idealny do herbatki, ale można go też pić z wodą mineralną. Dobry w upały jak i w mrozy. Jeszcze na ogrodzie mam świeżą mięte, bo niedługo zostanie tylko sklepowa. Więc trzeba korzystać z tej własnej jak najwięcej :)
SKŁADNIKI
ok 30-35 gałązek świeżej mięty
2 l wody
2 limonki
0.5 kg cukru

1/ Wodę z cukrem i sokiem z limonek zagotować. Do gorącego wywaru wrzucić gałązki mięty, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia usunąć z naparu gałązki mięty, całość przelać przez gazę. Zagotować, przelać do słoiczków lub butelek, odwracać do góry dnem do wystygnięcia. (ja używam słoiczków po koncentratach pomidorowych).

Syropek idealny na obżarstwo :)
 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.