niedziela, 8 września 2013

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z RYBĄ I CUKINIĄ

I znów coś z cukinią :) Pyszna zapiekanka z ziemniaków, ryby i cukinii z nutą cytryny i świeżych ziół. Bardzo aromatyczna, bardzo prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo sycąca. Polecam ją szczególnie ''piątkowiczom''
SKŁADNIKI
1 - 1,5 kg ziemniaków
0,5 - 0,7 kg ryby ulubionej (filety lub kostki)
1 duża cebula
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
kilka kropel cytryny
przyprawa do ryb i ziemniaków
świeże zioła - szałwia, tymianek, rozmaryn (mogą być suszone lub np zioła prowansalskie)
olej do smażenia

SOS ŚMIETANOWY
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
ok 50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach

dodatkowo
150 g sera startego na grubych oczkach

1/Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5 cm i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Filety lub kostki ryby ugotować na parze, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki a następnie wymieszać z przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i kilkoma kroplami cytryny. 

2/Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić na plastry i oprószyć solą by puściła soki, odstawić na 10 min. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, z cukinii odlać sok a następnie dodać ją do smażącej się cebuli. Chwilę podsmażyć doprawić ziołami, przyprawami.

3/Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, na warstwę ziemniaczaną ułożyć rybę, posypać ziołami.
4/ SOS - śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i wymieszać. Połowę sosu rozlać na warstwę rybną i lekko uklepać łyżką. Kolejna warstwa to cukinia i cebula. Na koniec dać drugą porcję ziemniaków, posypać ziołami i zalać pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec ok 40 min w tem.200 stopni.
Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.