I znów coś z cukinią :) Pyszna zapiekanka z ziemniaków, ryby i cukinii z nutą cytryny i świeżych ziół. Bardzo aromatyczna, bardzo prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo sycąca. Polecam ją szczególnie ''piątkowiczom''
SKŁADNIKI
1 - 1,5 kg ziemniaków
0,5 - 0,7 kg ryby ulubionej (filety lub kostki)
1 duża cebula
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
kilka kropel cytryny
przyprawa do ryb i ziemniaków
świeże zioła - szałwia, tymianek, rozmaryn (mogą być suszone lub np zioła prowansalskie)
olej do smażenia
SOS ŚMIETANOWY
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
ok 50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
dodatkowo
150 g sera startego na grubych oczkach
0,5 - 0,7 kg ryby ulubionej (filety lub kostki)
1 duża cebula
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
kilka kropel cytryny
przyprawa do ryb i ziemniaków
świeże zioła - szałwia, tymianek, rozmaryn (mogą być suszone lub np zioła prowansalskie)
olej do smażenia
SOS ŚMIETANOWY
szklanka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
ok 50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
dodatkowo
150 g sera startego na grubych oczkach
1/Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok 0,5 cm i ugotować na półtwardo w
lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Filety lub kostki ryby
ugotować na parze, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki a następnie
wymieszać z przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i kilkoma kroplami
cytryny.
2/Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić na plastry i
oprószyć solą by puściła soki, odstawić na 10 min. Cebulę zeszklić na
niewielkiej ilości oleju, z cukinii odlać sok a następnie dodać ją do
smażącej się cebuli. Chwilę podsmażyć doprawić ziołami, przyprawami.
3/Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków,
oprószyć je przyprawą do ziemniaków, na warstwę ziemniaczaną ułożyć
rybę, posypać ziołami.
4/ SOS - śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem, dodać
starty ser i wymieszać. Połowę sosu rozlać na warstwę rybną i lekko
uklepać łyżką. Kolejna warstwa to cukinia i cebula. Na koniec dać drugą
porcję ziemniaków, posypać ziołami i zalać pozostałym sosem. Wierzch
zapiekanki posypać serem. Piec ok 40 min w tem.200 stopni.Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.