sobota, 7 września 2013

SERNIK KRÓLEWSKI (wg. Joatar)

Sernik doskonały, nie za słodki, taki spokojny :) Zwiększyłam tylko proporcje i zamiast w tortownicy 20cm, ja upiekłam ten serniczek w 26cm. Źródło inspiracji klik


SKŁADNIKI
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao ciemnego



MASA SEROWA
1 kg sera półtłustego (może być z wiaderka)
1 szklanka cukru (można dać z wielkim czubem)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek)
2 jajka
250 g masła stopionego


1/ Składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części 1/4 i 3/4 Większą wylepić spód formy, a mniejszą podzielić jeszcze na 2 części, uformować wałeczki i włożyć do zamrażarki na ok 30 min.  

2/ Jajka lekko ubić, dodać cukier a następnie mieszając dodawać stopniowo ser, masło i budyń. Dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Na wylepiony spód tortownicy wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć na tartce o grubych oczkach zamrożone pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1 godzinę. 
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.