Mój ulubiony. Z dużą ilością jajek i śmietany. Do tego sporo chrzanu, czosnku i majeranku. Taki barszcz jest dobrym sposobem na zupę codzienną jak i na świąteczną.
SKŁADNIKI
3-4 kawałki białej kiełbasy
8 jajek na twardo
3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka (mogą być 2 łyżeczki świeżo startego)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
150 ml śmietany 18%
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
kostka bulionowa mięsna
8 jajek na twardo
3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka (mogą być 2 łyżeczki świeżo startego)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
150 ml śmietany 18%
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
kostka bulionowa mięsna
1/ Do gotującej się wody wrzucić kostkę bulionową, 2-3 liście laurowe, 4-5
kulek ziela angielskiego i białą kiełbasę pokrojoną w talarki. Chwilę
gotować, doprawić solą, pieprzem, dodać obrane i przekrojone na pół
ząbki czosnku oraz majeranek. Pod koniec gotowania dodać chrzan. Całość
zabielić śmietaną. Podawać z jajkami pokrojonymi w kostkę.
Dla zwiększenia aromatu, można dodatkowo dodać barszcz z torebki.
Taki barszczyk i utłuczone ziemniaczki z masełkiem i jestem w niebie. :)
OdpowiedzUsuńOjej jak ja bym taki barszczyk zjadła! ;)
OdpowiedzUsuń