sobota, 7 września 2013

SZYBKI BIAŁY BARSZCZ Z CHRZANEM

Mój ulubiony. Z dużą ilością jajek i śmietany. Do tego sporo chrzanu, czosnku i majeranku. Taki barszcz jest dobrym sposobem na zupę codzienną jak i na świąteczną.
SKŁADNIKI
3-4 kawałki białej kiełbasy
8 jajek na twardo
3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka (mogą być 2 łyżeczki świeżo startego)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
150 ml śmietany 18%
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
kostka bulionowa mięsna

1/ Do gotującej się wody wrzucić kostkę bulionową, 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego i białą kiełbasę pokrojoną w talarki. Chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz majeranek. Pod koniec gotowania dodać chrzan. Całość zabielić śmietaną. Podawać z jajkami pokrojonymi w kostkę.

Dla zwiększenia aromatu, można dodatkowo dodać barszcz z torebki. 
 

2 komentarze:

  1. Taki barszczyk i utłuczone ziemniaczki z masełkiem i jestem w niebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak ja bym taki barszczyk zjadła! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.