piątek, 6 września 2013

CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM

SKŁADNIKI
3-4 średnie cukinie
350 g mięsa mielonego
100 g ryżu (1 torebka)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
kilka czarnych oliwek
olej do smażenia


1/ Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć środki łyżeczką. Wydrążoną cukinie oprószyć solą i pieprzem. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 

2/ Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
3/ Gotowy farsz nakładać do cukinii, posypać serem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok 15-20 min.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.