U mnie ostatnio to prawie codziennie goszczą śliwki, cukinia, dynia i tak na przemian :) Czasami pękam w szwach z takiego jedzenia, ale nic na to nie poradzę ze wszystkie te cuda kocham bardzo :) tak więc dziś Roladki drobiowe z cukinią a jutro zupa z dyni :) no i pewnie ciacho ze śliwkami w roli głównej i śliwki w occie.
SKŁADNIKI
2 podwójne filety z kurczaka
1 średnia cukinia
puszka krojonych pomidorów
1 duża cebula
1 por
2-3 łyżeczki musztardy miodowej
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża natka pietruszki
sól
pieprz
1 średnia cukinia
puszka krojonych pomidorów
1 duża cebula
1 por
2-3 łyżeczki musztardy miodowej
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża natka pietruszki
sól
pieprz
1/ Cukinie umyć i pokroić w słupki. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć a
następnie przekroić na pół i kolejny raz wzdłuż na pół. Lekko roztłuc
tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy płat mięsa smarować
delikatnie musztardą, kłaść po kilka słupków cukinii i zwijać w roladkę,
brzegi spinając wykałaczkami.
2/ Spięte roladki podsmażyć na patelni z każdej strony. Cebulę i pora
pokroić w pióra. Zeszklić na odrobinie oleju, a następnie dodać pomidory
z puszki, zioła, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i
pozostałą cukinię (jeżeli nie zużyjemy całej w mięsie). Chwilę dusić a
następnie dodać podsmażone roladki. Całość dusić pod przykryciem kilka
minut aż mięso zmięknie. Podawać z kasza lub ryżem.
Wygląda rewelacyjnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :D Musze koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńtakich z cukinią nie jadłam nigdy. ale myślę, że na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis wyśmienity. Cukinia wspaniale się komponuje ze wszystkimi składnikami. Ja podałam z kaszką Kuskus, przyrządzoną na bulionie i było...niebo w gębie:)! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń