I kolejny sposób na cukinię do słoików. Robiłam ją pierwszy raz i wiem jedno, ze zdecydowanie nie ostatni. Pyszna, zwłaszcza do kanapek i sałatek
SKŁADNIKI
cukinia (obrana i pokrojona w dowolny kształt)
czerwona papryka (1-2 sztuki)
ziarnka kolendry
liść laurowy
ZALEWA
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
na ok 3 kg cukinii trzeba ok 1,5 porcji zalewy
czerwona papryka (1-2 sztuki)
ziarnka kolendry
liść laurowy
ZALEWA
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
na ok 3 kg cukinii trzeba ok 1,5 porcji zalewy
1/ Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w dowolny kształt. Paprykę
pociąć w drobne paski. Do każdego słoika wrzucić kilka kulek kolendry,
liść laurowy a następnie włożyć cukinię uzupełniając papryką (dla
koloru).
2/Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać cukinię. Szczelnie zakręcać.
Pasteryzować ok 15 min. Po pasteryzacji stawiać do góry dnem do
wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.