czwartek, 5 września 2013

CUKINIA W PÓŁSŁODKIEJ ZALEWIE Z KOLENDRĄ I PAPRYKĄ

I kolejny sposób na cukinię do słoików. Robiłam ją pierwszy raz i wiem jedno, ze zdecydowanie nie ostatni. Pyszna, zwłaszcza do kanapek i sałatek
SKŁADNIKI
cukinia (obrana i pokrojona w dowolny kształt)
czerwona papryka (1-2 sztuki)
ziarnka kolendry
liść laurowy

ZALEWA
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli

na ok 3 kg cukinii trzeba ok 1,5 porcji zalewy

1/ Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w dowolny kształt. Paprykę pociąć w drobne paski. Do każdego słoika wrzucić kilka kulek kolendry, liść laurowy a następnie włożyć cukinię uzupełniając papryką (dla koloru).

2/Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać cukinię. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 15 min. Po pasteryzacji stawiać do góry dnem do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.